SHOULD THE LIGHT NOT TAKE US – 03. FEB 2012 – 16. MAR 2012

 

 

FERNISERING fredag d. 3. feb kl. 16-19

Galleri Profilen kan med stor glæde præsentere en udstilling med værker af den nye komet på kunstens stjernehimmel: Den blot 27-årige Asbjørn Skou.

Som gadekunstner er han kendt som Armsrock og er netop nu en af landets mest omtalte yngre kunstnere. Han har ikke blot fræset bybilledet op i København med sine life-size portrætter og enorme lysprojektioner af gadens stille eksistenser, men han har også allerede imponeret museumsverdenen og Statens Kunstfond med sin overbevisende, visuelle kritik af historiens kulturelle konstruktioner.

Den aktuelle udstilling består af over tyve kul-tegninger på papir, hvoraf nogle er 3×2 meter store. Tegningerne er skabt ud fra fotografiske forlæg sakset fra aktuelle dagblade, leksika, mediearkiver og bøger.

Fragmenter af fakta og fiktion er mikset til en allegorisk fortælling i de karakteristiske sort/hvide udtryk, der svæver et sted i feltet mellem den autentiske virkelighed og den medierede konstruktion. Motiverne balancerer på den hårfine grænse mellem originalt kunstværk og reproduktion og pendulerer sikkert mellem det metafysiske og det materielle plan.

Billederne er inspireret af rituelle objekter, okkulte og videnskabelige eksperimenter. Umiddelbart er der ingen sammenhæng mellem fænomenerne, men når Asbjørn Skou lader os opleve en tegning af kinesiske minearbejdere i sammenhæng med en fri gengivelse af en underjordisk hule, opstår der pludselige konnotationer og mentale forbindelser.

Ideologikritiske tanker trænger sig på om undertrykkende politiske systemer, ideologiernes kollaps og Platons berømte hulelignelse, hvor de lænkede fanger, der repræsenterer den uoplyste pøbel, kun kan se skyggerne af virkeligheden.

Asbjørn Skou dykker ned i den kollektive kultursamling for at ’stjæle’ løsrevne motiver og pirke til de fastlåste tankemønstre og møjsommeligt konstruerede sammenhænge, som vores postulerede fællesskab ellers har behov for at støtte sig til. Hans tegninger udfordrer vante forestillinger om en sammenhængende kosmologi, og den kendsgerning, at mennesket binder fællesskab gennem billeder, fetichdyrkelse og rituelle handlinger.

Men Asbjørn Skou river ikke blot de systematiserede strukturer fra hinanden. Med sine montager giver han nemlig sine beskuere mulighed for selv at skabe nye sammenhænge og nye fortolkninger. Set på den måde er Asbjørn Skou idealist. Og han er bekymret, for som han selv siger:

”Hvad hvis det viser sig, at det kun er vores betingede tro på billedets fuldkommenhed, der holder vores billede af verden sammen? Hvad nu, hvis det vi tror, vi ser i sin fulde form, blot viser sig at være skygger kastet på en hules væg? Og hvad nu, hvis lyset ikke tager os?”

Asbjørn Skous værker har altid været forgængelige – uanset om de har været vist på gaden, i et galleri eller på et museum. Med sin udstilling i Galleri Profilen udfordrer han sig selv og eventuelle købere, da alle værker er salgbare og langtidsholdbare.

”Som et arkiv eller en samling hænger mine tegninger sammen. Så en købers trang til at bringe et af mine værker hjem til privaten, minder meget om, når jeg ’stjæler’ et motiv fra dets sammenhæng”, siger Asbjørn Skou alias den politiske gadekunstner Armsrock.

Lidt om Asbjørn Skou/Armsrock:
Født i 1984. Bor og arbejder i København. Han er uddannet fra Hochschule für Kunst i Bremen, Tyskland. Er etableret gadekunstner, men har også udstillet solo på Signal Gallery i London, I.D. Gallery i Berlin og Andenken Gallery i Dever, USA.

Senest har Asbjørn Skou udstillet på Vejle Kunstmuseum, hvor hans anmelderroste soloudstilling Impossible Society blev præmieret af Statens Kunstfond med 75.000 kroner. Akademirådet har også netop tildelt Asbjørn Skou Carl Møllers Rejselegat på 26.000.- og Ole Haslunds Kunstnerfond har tildelt ham deres rejselegat på 40.000,-.

Er som gadekunstneren Armsrock vedvarende i gang med den fortløbende serie ’Light Works’, der bl.a. er diasprojektioner på byens husgavle i det offentlige rum. En anden ’ongoing’ intervention i byrummet er projektet ’Citizen Shades’, der består af hundreder af forskellige life-size portrætter af byens borgere.

Udstillingen Should The Light Not Take Us i Galleri Profilen er Asbjørns Skous hidtil største soloudstilling i et dansk galleri.